Betöltés...

Programok

Aktívan is pihenhet
Ózon panzió // Programok

LÁTNIVALÓK LILLAFÜREDEN

 

 

 

 

 

 

 

 

SZENT ISTVÁN CSEPPKŐBARLANG

A barlang mesterséges bejárata az Eger felé vezető út mentén, közvetlenül panziónkkal szemben található. A ma 710 méter hosszan ismert, cseppkőképződményekkel gazdagon díszített barlangot egy beesett kutya nyomán fedezték fel. Jelenleg az óránként induló túrák a barlang 170 m hosszú szakaszát ismertetik meg a látogatókkal. A barlang közel kiegyenlített páratartalma, állandó 11 fok körüli hőmérséklete a légúti betegségben szenvedőkre gyógyhatással van.


ANNA MÉSZTUFA BARLANG

A hazai barlangok között egyedülálló (de a világon is csak három van belőle), keletkezését és anyagát tekintve is különleges. Üregeit nem utólag oldotta ki a víz, hanem a barlangot alkotó mésztufa kőzettel egyidőben keletkezett. Gyakorlatilag egész Lillafüred erre, a Szinva-patak vizéből kivált, üregekben gazdag édesvízű mészkőre (más néven mésztufa, vagy forrásmészkő) épült.


SZELETA BARLANG

A hámori-völgy feletti Dolka-tető szikláin húzódik meg, a századeleji ásatásoknak köszönheti hírnevét. A barlangból medve-, oroszlán-, hiéna- és mamutcsontokkal együtt babérlevél alakú hasított kőeszközök tömegét hozták felszínre. Ezt a Bükk számos barlangjára jellemző 'kőipart' ma világszerte Szeleta-kultúrának nevezik. A kb. 60 m hosszú barlang belső részeinek megtekintéséhez már lámpa szükséges. A barlang megközelítése Lillafüred, Alsó-Hámor és a Csanyik-völgy felől egyaránt lehetséges.

PALOTASZÁLLÓ

Lillafüred neve egybeforrt az 1927-30 között épült fényűzően berendezett kastélyszállóval. A szállót lépcsőzetes függőkert és nagy kiterjedésű park övezi. A parkból, a szálló teraszairól, szobáiból a vadregényes szépségű Szinva völgyére és a Hámori-tóra láthatunk. Maga a tó nem természetes, a Fazola család kezdeményezésére 1813-ban építették meg a völgyzáró gátat, amely visszaduzzasztotta a Garadna patak vizét. Az így létrehozott másfél kilométer hosszú, 9 méter mély tavon csónakázásra, evezésre és sporthorgászatra nyílik lehetőség.


SZINVA-PATAK VÍZESÉS

A Palotaszálló épülete mellett mélybe zuhanó vízesés moraja szintén hozzátartozik Lillafüred hangulatához.


MISKOLCI VADASPARK

Az állatkert 21 hektáron mutatja be a Bükk állat- és növényvilágát, a magyarországi fajok mellett Afrika, Ázsia, Ausztrália állatvilágának képviselői is megtalálhatóak itt.LILLAFÜREDI SPORT- ÉS KALANDPARK

 

 

 

 

 

 

IGAZI PARADICSOM IGAZI KIHÍVÁSOKKAL!

LIBEGŐPARK

Az új drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul, és a 606 méter magasan fekvő Jávor-hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan. Egyszerre több mint 180 ember gyönyörködhet a tájban a 16-18 perces menetidő alatt.

LILLAFÜREDI KALANDPARK

a Lillafüredi Sport- és Kalandpark az ország első és egyetlen futball tematikájú attrakciókat is felsorakoztató élményparkja. Érintetlen természetben, több mint kéthektáros területen, a Bükki Nemzeti Park területén fekszik „kalandvölgyünk”.

Az Erzsébet sétány két oldalán elhelyezkedő parkban kültéri és beltéri lasertag arénát, épületbe integrált magaslati kötélpályát, terep segway (elektromos kétkerekű) pályát, téli-nyári korcsolya és görkorcsolya pályát, tematikus játszóteret, streetball pályát, poolball pályát, valamint aktív pihenésre alkalmas piknikrétet alakítottak ki. Egyedülálló az a futball témájú PanIQszoba, amely 90 perces speciális logikai és ügyességi játékelemeket tartalmaz egy többtermes pályarendszerben. Az igazán bátrak kipróbálhatják az ejtőgépet és a zipline lecsúszót, a kicsik pedig kedvükre szórakozhatnak, játszhatnak a légvárban és az Aranymosónál.

ATTRAKCIÓK:

 • DVTK-RadioM futsal arena
 • Rummenigge focisuli
 • Poolball
 • Segway
 • Gyermek drótkötélpálya
 • Magaslati kötélpálya
 • Lasertag aréna
 • Paniqszoba
 • Monster – Powerfun Ugrótorony
 • Görkorcsolya pálya
 • DVTK játszótér
 • MókaLand légvár
 • Aranymosó
 • Zipline
 • Streetball pálya
 • Vezetett túrák
 • Kerékpár bérlés

 KIRÁNDULÁS KISVASÚTON

 

 

 

 

 

 

ERDEI KISVASÚT

Lillafüredet Miskolcról nemcsak közúton, hanem a Kiliánból induló hangulatos erdei kisvasúton is meg lehet közelíteni. A kisvonat gyönyörű völgykatlanban, lenyűgöző szakadékok, erdőkkel teli hegyoldalak, békésen csordogáló patakok és halaktól hemzsegő pisztrángosok mellet robog el.

A Hotel Palota kertje mögötti megállóból indulva csodálatos erdei környezetben utazhatnak Vendégeink. A megálló távolsága a panziótól kb. 5 perc.

Választható útvonalak:
- Garadna irányába: Hámori–tó, Őskohó, Pisztráng telep, Garadna végállomás.
Menetidő: kb. 20 perc (oda-vissza: kb. 1 óra)
- Miskolc irányába: Diósgyőri Papírgyár, Diósgyőri vár, Miskolc végállomás.
Menetidő: kb 35 perc.
 

GARADNAI PISZTRÁNGTELEP

Az őshonos sebespisztrángot már csak itt tenyésztik nagyobb tételben Magyarországon, és tartanak fenn génbanki jelleggel egy törzsállományt. A gazdaság 1,0 hektáron 3700 m2 vízfelülettel, 18 medencével üzemel, tevékenysége a szaporítástól az eladásig terjed. A telepen pisztrángsütő működik, és horgászni is lehet.

 

DIÓSGYŐRI VÁR
 

Egész évben nyitva tartó egyedülálló műemlékünk - az egykori királyi vár, majd királynői jegyajándék - impozáns épületében különleges látványosságokat tár elénk: a középkori Európa fegyver- és páncéltörténetét bemutató kiállítást, Közép-Európa legnagyobb lélekszámú történelmi panoptikumát, a működő éremverőt és a XVI. századi díszágyút. Tavasztól késő őszig sokszínű kulturális program kínálja a legváltozatosabb szórakozást minden kedves idelátogatónak.


ÓMASSAI ŐSKOHÓ

Fazola Henrik 1770-ben - a Bükk északi peremén talált vasérc feldolgozására - Ómassán épített vaskohót, mivel itt tudta leggazdaságosabban felhasználni a Garadna vízenergiáját. A helyben található mészkövet salakképző anyagként, az erdők fáját pedig a faszéntüzelésű kohók fűtésére használta. Az olvasztót, a vasverő műhelyt alapító Fazola Henrik fia, Frigyes, 1813-ban építtette. Fél évszázadon keresztül itt állították elő a nyers vasat, melyet további megmunkálásra Hámorba szállítottak.
 

 HÁMORI SZIKLAFAL

SPORTSZIKLAMÁSZÁS

 

 

A hámori sziklafal télen nyáron kiváló lehetőséget biztosít a sziklamászók szerelmeseinek.

Télen a szervezők - az időjárás függvényében - a sziklafalon jégsziklát duzzasztank, biztosítva a kihívások kedvelőinek a jégsziklamászás élményét.GYALOGOSTÚRA AJÁNLATOK A BÜKKBEN

 

 

Lillafüred - Fehér-kő - Fehér-kő-lápa - Puskaporos - Felső-Hámor - Kohászati Múzeum 8 km (3 óra)

Herman Ottó Emlékpark - Szeleta-gerinc - Molnár-szikla - Szeleta-barlang - Hámori-tó - Lillafüred 5 km (2óra) 

Lillafüred - Vesszős-völgy - Létrás-tető - Savós-völgy - Viadukt - Hámori-tó - Lillafüred 7 km (3 óra)

Lillafüred - Lencsés-oldal - Lilla-barlang - Udvar-kő-barlang - Magos-kő - Köpüs-nyereg - Arany lépcső - Három-kuti-völgy - Garadna kisvasút vá. 12 km (4 óra)KERÉKPÁRTÚRA AJÁNLATOK A BÜKKBEN

 

 

Útvonal: Lillafüred - Jávorkút 12 km - Nagymező 16 km - Olasz-kapu 21 km - Szilvásvárad 36 km.
Jelzés: végig műúton, szintemelkedés 700 m, a túra ideje 4 óra.
A túra jellemzése: A Bükk-hegység két leglátogatottabb területét köti össze a Nagyfennsíkon át. Igen változatos erdős, ligetes, hegyi terepen vezet. Tájékozódás szerint is könnyű túraút.

Útvonal: Lillafüred - Szentlélek 12 km - Mályinka 22 km - Dédestapolcsány 26 km - Vadna 40 km.
Jelzés: Szintemelkedés 500 m, a túra ideje 4 óra, egész évben járható, hómentes időben.
A túra jellemzése: Közepes hosszúságú, tájékozódás szempontjából könnyű útvonal, egy-két helyen nehéz, meredek emelkedővel.

Útvonal: Hámori-tó - Csókás 7 km - Lippa-forrás 14 km - Barátság-kert 20 km - Magos-kő 23 km - Hámori-tó 33 km.
Jelzés: Műút 23 km, erdeiút 9 km, terep 1 km. Szintemelkedés 700 m. A túra ideje 5 óra.
A túra jellemzése: Rövid, félnapos, de a hosszú emelkedők miatt kissé nehéz túra. A tájékozódás könnyű, zömében műúton, illetve köves erdei úton vezet.TÉLI PROGRAMOK A BÜKKBEN

 

 

 

 

 

 

BÁNKÚT

A Bükk hegységben az ország legkitűnőbb sícentruma Bánkúton és környékén épült ki. A Borovnyák északi oldalában 6 különböző nehézségű, a Bálvány csúcsa alatt 2 könnyű tanulópálya van. Itt található a szánkópálya is, ahol felvonó is üzemel. A csanálosi parkolóból indulnak és ide térnek vissza a 3-5 és a 8 km hosszú sífutópályák is.

Ma már 4 tányéros és 4 tolókaros felvonó is működik szezonban és hétvégenként, szerdán és szombaton kivilágított pályákon lehet síelni 21 óráig.

A környék teljes képet nyújt a Bükk hegység növény,- és állatvilágáról, különlegességnek számít az Istállóskői-barlang, a Bükk-fennsík, Szalajka-völgy, a szentléleki zárdarom, a dédesi vár, a csipkéskúti ménes, Nagymező és a fennsík szélén elhelyezkedő, csodálatos kilátást biztosító Látó-kövek. Bánkútról - tiszta időben - télen-nyáron láthatók az Alacsony,- és Magas-Tátra csúcsai.

Bánkúton vezet keresztül az országos Kéktúra, valamint a Vásárhelyi emléktúra útvonala.

BÜKKSZENTKERESZT

Panziónktól csupán 8 km-re található hegyekkel körülzárt, 600 m átlagmagasságban fekvő üdülőfalu. A falu életét meghatározza a Szabó György „füvesember” nevéhez fűződő gyógynövénygyűjtés és feldolgozás. Népszerűségét a tiszta levegőjének, különleges szubalpin klímájának is köszönheti. A település levegője több betegség gyógyulását segíti elő, mint légzési nehézségek, asztma, idegkimerültség és vérszegénység.

E nem mindennapi adottságoknak köszönhetően a település egész évben az aktív turizmus központja. Megfelelő hóviszonyok esetén, télen szánkó- és sípálya, lovas szánkózás, sífutási lehetőség, kutyaszánfuttatás várja az idelátogatókat.MISKOLCTAPOLCA

 

 

 

 

MISKOLCTAPOLCAI BARLANGFÜRDŐ

Páratlan élmény a természet fedett uszodájában a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben úszni, fürödni, élvezni a tiszta, minden szennyeződéstől mentes levegőt. Sokan esküsznek gyógyhatására is, ami elsősorban a kellemes, gyógyító barlangi klímájának, valamint a meleg karsztvizének köszönhető. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a sokak által ismert barlangi medencéhez újonnan kialakított tárószakaszok, frissen feltárt természetes járatok és termek kapcsolódnak. A "Gömb terem" a vidám meglepetések kedvelőit várja, mellette pedig egy óriási pezsgőfürdőben víz alatti vízsugarak masszírozzák a vendégeket. Kissé távolabb egy rejtett szerkezet mozgatta "földalatti folyó" vízáramával szemben juthatunk a legrégebben feltárt, legszebb barlangi szakasz fürdőmedencéjébe.

AVALON PARK

Az aktív kikapcsolódást és extrém élményeket keresők számára az erdőben kialakított elektromos Gokart Ring kínál sportolási lehetőséget, míg a gyermekek szórakozásáról a 2500 négyzetméteres Maya Játszópark gondoskodik. A gasztronómiai élvezetek kielégítésére 80 fős étterem mellett a Sörkert is a vendégek rendelkezésére áll.

A beruházás száz százalékban a környezettudatosság jegyében készül, így a park egész területén tiltott az autósforgalom, külön emiatt épül meg a 129 férőhelyes mélygarázs. A látogatók szállítását DOTTO vonattal és elektromos golf autókkal oldják meg.